Accessoires

Accessoires streamen het geluid van uw televisie, gsm of telefoon, een spreker op afstand, … draadloos naar uw hoortoestel.

Home » Hoortoestellen » Accessoires

In sommige situaties blijkt de luister-ervaring met een hoortoestel alleen niet voldoende. Typische terugkerende klachten van hoortoestelgebruikers hierin zijn:

  • Slechte verstaanbaarheid bij TV kijken
  • Moeizaam telefoneren met vaste lijn of mobiele telefoon
  • Beperkte verstaanbaarheid in gezelschap of lawaai, vb. restaurant, auto…
  • Slecht verstaan op grote afstand, vb. voordracht, gids…
  • Moeilijkheden bij bediening van hoortoestellen

Voor al deze situaties zijn er de laatste jaren verschillende accessoires op de markt gekomen die draadloos communiceren met de hoortoestellen en het zo opnieuw mogelijk maken aan elke luistersituatie deel te nemen. De accessoires zijn steeds merkgebonden. Uw hoortoestel dient ook over de mogelijkheid van het ontvangen van draadloze signalen te beschikken. Deze ontvanger kan ingebouwd zijn in uw hoortoestel of zit verwerkt in een klein toestelletje dat om de hals gedragen wordt en zo communiceert met uw hoorapparaten.

Om te weten of u hoorapparaat compatibel is met accessoires, neemt u best contact op met uw audiologe.

Voor de meeste accessoires is het mogelijk een tussenkomst aan te vragen via het VAPH.

 

TV-systemen

Een zender wordt verbonden aan het televisietoestel via een kabel en zendt, via een draadloze koppeling met de hoorapparaten, het geluid van de televisie rechtstreeks naar de hoortoestellen. Dit zorgt voor een zuivere klank, aangepast aan het gehoorverlies, zonder dat de televisie luider gezet moet worden en eventuele hinder voor de omgeving veroorzaakt.

Getuigenis: Christina, 57 jaar, hoortoesteldrager sinds 2015

“Ik gebruik de TV-streamer voor tv en radio en hoor elk detail beter dan ooit tevoren. Voor mijn medebewoners is er de keuze: ofwel horen zij niet mee en staat het geluid van de TV op 0 ofwel stellen zij het geluid in op hun vereisten. Groot voordeel is de dimknop waarmee ik het omgevingsgeluid – vaatwasser, straatlawaai, … – uitzet en enkel het geluid van de tv/radio hoor. Zo’n rust … zalig.”

GSM-systemen

Veel GSM-toestellen klinken niet zo zuiver waardoor bellen als hoortoesteldrager minder vlot verloopt. Afhankelijk van het type GSM alsook het type en merk van de hoortoestellen bestaan er verschillende mogelijkheden om het signaal draadloos naar de hoortoestellen te streamen. Dit kan door een rechtstreekse bluetooth verbinding tussen GSM en hoorapparaten, via een bluetooth verbinding met uw GSM en halskoord met ringleiding voor de hoorapparaten, via een halskoord dat met een klein kabeltje gekoppeld wordt aan uw GSM of via een kleine toestelletje dat ingeplugd wordt in de audio-uitgang van uw GSM.

Getuigenis: Christina, 57 jaar, hoortoesteldrager sinds 2015

Ik telefoneerde met een gewone GSM voor bellen/sms en was altijd in paniek wanneer ik een oproep kreeg. Ik zonderde mij af, deed mijn hoortoestel uit en hoopte dat de oproeper duidelijk sprak. Als dat niet zo was, had ik een smoes klaar om de verbinding te verbreken. Bijvoorbeeld dat ik in de auto zat en/of de lijn slecht was, met verzoek per sms hun vraag te stellen.

Sinds ik de plug-in gebruik – echt gewoon zoals een headset en niet groter dan 2 erwten – versta ik ELK gesprek glashelder. Enige aandachtspunt is dat ik om de 2 weken een andere batterij moet plaatsen want de batterijstatus wordt niet op het toestel aangegeven.”

Externe microfoons

Een externe microfoon zendt geluid rechtstreeks naar de hoorapparaten. Deze microfoon kan op de kleding van een spreker geklemd worden en streamt dat wat gezegd wordt draadloos naar de hoorapparaten. Hierdoor worden lezingen, vergaderingen, stadswandelingen met gids etc. weer toegankelijker ook met hoorapparaten. Via een mini-jack kabel is het ook mogelijk geluid van een externe geluidsbron zoals vb. laptop of mp3-speler te streamen.

Getuigenis: Karin, 58 jaar, hoortoesteldrager sinds 2016

“Heel handig bij vergaderingen en bij sprekers (als er geen microfoon gebruikt wordt).  Voor mij persoonlijk is de handigste toepassing in de klas als leerlingen een presentatie moeten doen voor de klas: ik leg de MultiMic vooraan en ik kan gelijk waar plaatsnemen in de klas en hoor de leerlingen perfect. Minder handig bij een wat groter gezelschap aan tafel: je hoort teveel het bestek e.d.”

Getuigenis: Mario, 46 jaar, hoortoesteldrager sinds 1976

“Ik ben zeer tevreden over mijnhoortoestel en de externe microfoon. Vb. Als ik buitenhuis ben waar veel mensen zijn en ik gebruik de externe microfoon, dan kan ik goed horen wat mijn assistent zegt. Dat hoor ik rechtstreeks in mijn hoorapparaat. Ook als ik achteraan in de auto zit, kan ik de gesprekken volgen die vooraan in de auto gebeuren. Met mijn hoorapparaat en de externe microfoon voel ik mij niet uitgesloten bij gesprekken die gevoerd worden. Mijn hoorapparaat werkt zeer goed met Apple producten, Iphone en Ipad, omdat er een aparte bluetooth verbinding is voor deze hoortoestellen.”

Afstandsbedieningen

Hoorapparaten achter-het-oor zijn vaak voorzien van bedieningsknopjes zoals een volumeregelaar of een programmaknop om diverse vooraf geprogrammeerde luisterprogramma’s te kiezen. Deze bediening is ook mogelijk via een afstandsbediening. BIj toestellen die geen bedieningsknopjes hebben of mensen met verminderde gevoeligheid in de vingers die daardoor minder goed overweg kunnen met de kleine knopjes, kan een afstandsbediening een fijne aanvulling op hun hoorapparaat zijn.

Getuigenis: Johan, 72 jaar, hoortoesteldrager sinds 2016

Aanvankelijk tot nu gebruikte/gebruik ik de afstandsbediening zeer regelmatig, maar ik stel vast dat dat toch vermindert. In het begin is het lastig de apparaten te regelen met de (zeer) kleine knopjes op de toestellen zelf, maar nu ben ik het gewoon en gaat dat vanzelf. Wanneer ik de toestellen met de vingers ingesteld heb, gebeurt het zelden dat, bij inschakelen van de afstandsbediening, de apparaten anders staan dan ik dacht ze te hebben geregeld. Toch gebruik ik de afstandsbediening altijd bij concerten of groepsgesprekken. Voor degenen die naast je zitten kan het vervelend zijn wanneer je steeds aan die toestellen zit te prutsen. Technisch verloopt de coördinatie tussen de afstandsbediening en beide hoorapparaten niet altijd vlekkeloos. Afhankelijk van de kwaliteit van de batterijen (?) en de omgeving, schakelen de apparaten soms naar een verschillende sterkte of duurt het een tijdje vooraleer ze zich met elkaar verbinden. Conclusie voor mij: Al bij al een goed hulpmiddel, vooral in het begin, als je met de vingers bedienen’ nog niet gewoon bent en bij concerten of gesprekken wanneer je meer discreet wilt veranderen.”

Smartphone app en directe streaming

De meeste hoorapparaten kunnen gekoppeld worden met een smartphone en via een merkgebonden app bediend worden. De mogelijkheden van een afstandsbediening worden dan vervangen door de app waarmee het volume en de luisterprogramma’s van de hoortoestellen gewijzigd kunnen worden. Vaak is het ook mogelijk om via de app extra aanpassingen te doen aan de hoeveelheid lawaaionderdrukking of de focusrichting van de microfoon. Via een equalizer kunnen wijzigingen worden aangebracht aan de klankkleur zoals meer of minder lage, midden of hoge tonen.

Afhankelijk van het merk van smartphone en hoortoestel bestaat ook de mogelijkheid telefoongesprekken draadloos te streamen. Hiervoor dienen alle toestellen compatibel te zijn met elkaar. Doorgaans is directe streaming mogelijk met elk merk hoorapparaat in combinatie met een (recente) iPhone. Voor toestellen die draaien op Android is dit enkel mogelijk als de smartphone beschikt over het ASHA-protocol (ASHA = Audio Streaming for Hearing Aids). Naast het streamen van telefoongesprekken, kan ook muziek gestreamd worden en worden auditieve meldingen zoals inkomende tekstberichten of push-berichten uit apps doorgegeven naar de hoorapparaten.