Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze die zich kenmerkt door een manuele aanpak van de patiënt.

Home » Osteopathie

Het is momenteel niet mogelijk afspraken voor osteopathie in te plannen op onze praktijk.

Osteopathie

Osteopathie is een geneeswijze die zich kenmerkt door een manuele aanpak van de patiënt. De osteopathie steunt op de principes dat de mens functioneert als een geheel en dat het lichaam over een zelfherstellend vermogen beschikt. Door de functie van het lichaam als een eenheid te herstellen beïnvloedt de osteopaat dit zelfherstellend vermogen. Als osteopaat stellen wij dus als doel  om jou  gezondheid te herstellen, te optimaliseren of te onderhouden.

​Hieronder vind je een aantal zaken waarvoor je zoal bij de osteopaat terecht kan.

Verder raden wij ook iedereen aan 1-2 maal per jaar op controle te komen. Vergelijk het met een jaarlijks onderhoud van je auto. Door tijdig bewegingsverliezen in het lichaam op te sporen kunnen ergere klachten vermeden worden.

Indicaties

– rug- & nekpijn (arthrose, lumbago, ischias, discus hernia, spondylolisthesis, whiplash, scoliose,     torticollis, stijfheid, bewegingsbeperking,…)

– uitstralingspijn in armen of benen (lumbalgie, cervico-brachialgie)

– spier- & gewrichtspijnen (artritis ,arthrose, tendinitis, tenosynovitis, spierverrekkingen,…)

– hoofdpijn, aangezichtspijn, duizeligheid en/of evenwichtstoornissen

– (somatische) tinnitus

– kaakgewrichtsproblemen (pijn, knarsen,…)

– maag-darmklachten

– Tennisellenboog, carpaal tunnelsyndroom, slapende handen, frozen shoulder, trapeziussyndroom,…

– terugkerende sportletsels (peesontstekingen, spierblessures,…)

– zwangerschapskwalen (bekkenklachten, rugpijn, misselijkheid,…)

– huilbaby’s, baby’s met reflux,…

– vermoeidheid, stress klachten

– …

Een osteopathische behandeling

Een behandeling zal ongeveer 30 – 40min in beslag nemen. We beginnen telkens met een anamnese, zodat we ons een beeld kunnen vormen over de klacht. Tijdens het eerste consult beginnen we met een uitgebreide vragenlijst over uw medische voorgeschiedenis, leef- en eetgewoonten. Dit zorgt ervoor dat de osteopaat zich een globaal beeld van de patiënt kan vormen. U mag altijd verslagen van dokters en radiografieën meebrengen. Nadien gaan we verder met het osteopathisch onderzoek om de bewegingsverliezen die de klacht veroorzaken op te sporen.

​De osteopathische behandeling zal erop gericht zijn om de bewegingsverliezen, die de oorzaak zijn van de klacht, weer optimaal te laten functioneren. Hiervoor gebruikt de osteopaat manuele technieken die zich kunnen richten op het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en/of het craniosacrale systeem.

​Hoe vaak u behandeld wordt, zal afhangen van uw klacht en van de bewegingsbeperkingen die gevonden worden. Over het algemeen zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig om de klacht aan te pakken. Bij chronische klachten kan er overgegaan worden op een onderhoudstherapie van een aantal behandelingen per jaar.

​Indien nodig worden er ook oefeningen en advies meegegeven om thuis. Na de behandeling wordt aangeraden genoeg water te drinken, en de dag zelf geen grote fysieke inspanningen meer te doen

Osteopathie bij somatische tinnitus​

In sommige gevallen wordt het geruis in je oren veroorzaakt door spanningen in je nek- en kaakregio. Door de bewegingsbeperkingen in deze regio gericht te gaan behandelen kunnen de tinnitus klachten significant verminderen. De focus ligt hier op het behandelen van de nekregio en kaken. Hiervoor gebruiken we mobilisatie technieken, spierontspannende en myofasciale technieken. In sommige gevallen zullen we ook manipulaties toepassen.

Osteopathie bij sporters

Als sporter, zowel recreatief als professioneel, kan je baat hebben aan een regelmatig bezoek aan de osteopaat. Dit zeker op vlak van blessurepreventie. Door tijdig (kleine) bewegingsverliezen op te sporen en te laten behandelen kan je  blessures voorblijven. Daarnaast kan osteopathie op bepaalde vlakken ook je prestaties positief beïnvloeden. Door het verbeteren van de algemene lichaamsmobiliteit kan je lijf beter functioneren. Je techniek verbetert en er is minder compensatie elders in het lichaam. Met andere woorden, je hebt minder energie nodig om dezelfde beweging uit te voeren.

​Osteopathie bij baby’s en kinderen

Osteopathie is er voor alle leeftijden, ook voor de allerjongste. Voor ieder kindje is het eigenlijk altijd goed om rond de periode van 1maand eens langs te komen, ook al is er niet direct een probleem merkbaar. Vaak kan via deze weg problemen met de groei en zelfs soms de ontwikkeling vroegtijdig opgemerkt worden. Een jaarlijkse check-up bij kinderen, zeker als ze in de groei zijn is altijd een goed idee. Via deze weg kunnen we ervoor zorgen dat de ontwikkeling mooi symmetrisch verloopt. Ook kunnen we eventuele klachten aan spieren of gewrichten die tijden de groei ontstaan op deze manier verhelpen. Osteopathie kan ook ondersteunend werken bij een orthodontische behandeling. Door een optimale beweegelijkheid van kaak & aangezicht zal er vaak sneller resultaat zijn.

​​Indicaties

– sterke voorkeurshouding van het hoofdje

– krampjes

– stoelgangproblemen

– reflux

– neus-, keel- & oorproblemen (oorontsteking, keelontsteking, verkoudheden; zeker als terugkerend)

– aandoeningen van de wervolkolom (oa scoliose)

– afgeplat schedeltje, vervorming van de schedel

– huilbaby

– slaapproblemen

– ter ondersteuning van een orthodontische behandeling

– kniepijn tijdens het groeien

– rug- & nekpijn

– …

​Bij baby’s en jonge kinderen is het aangeraden een speelgoedje of leesboek mee te nemen.