Oplaadbare toestellen

Oplaadbare hoortoestellen zijn zowel een ecologische als een handige oplossing voor mensen met een slechter zicht en/of verminderd gevoel in de vingers.

Home » Hoortoestellen » Oplaadbare toestellen

Oplaadbare hoortoestellen

Gebruiksgemak

De meeste hoorapparaten werken met wegwerpbatterijen maar bijna alle hoortoestellen hebben tegenwoordig een oplaadbare variant. De voordelen van een oplaadbaar hoorapparaat zitten vooral in het gebruiksgemak. Het is niet meer nodig om overal reservebatterijen te hebben liggen, geen kans meer om op een onverwacht moment zonder hoortoestel te vallen omdat de batterij plots leeg is, geen gedoe meer om batterijlades te openen, de batterij te verwijderen en een nieuwe te plaatsen, geen gekul om de kleine sticker van de batterij te verwijderen, etc.  Het is dus een prima optie voor mensen met een verminderd zicht, verminderde fijngevoeligheid van de vingers en/of moeite met fijn werk. Uiteraard is er ook een ecologisch aspect aan verbonden.

Oplaadbare apparaten werken met een ingebouwde accu, maw een batterij die niet verwisselbaar is. Het volledige hoorapparaat dient tijdens de nacht in een merkspecifieke oplader geplaatst te worden om op te laden. Deze oplader geeft aan de hand van ledindicaties weer of het oplaadproces nog bezig of beëindigd is, of dat er een fout werd geregistreerd. De oplader vervangt het klassieke opbergdoosje waarin niet-oplaadbare batterijen worden weggeborgen tijdens de nacht. Na het beëindigen van het oplaadproces mogen de hoortoestellen in de oplader blijven zitten.

Oplaadproces

Het oplaadproces van oplaadbare toestellen bedraagt slechts 3 uur waarna de hoorapparaten 16 tot 30 uur non-stop gedragen kunnen worden. De exacte autonomie van de oplaadbare hoorapparaten is afhankeljk van het merk, de mate van versterking (bij een zwaar gehoorverlies wordt meer versterking gegeven wat meer verbruikt) en de hoeveelheid streamen per dag.

Opladers

De opladers zijn steeds merkgebonden en bestaan in verschillende varianten: kleine opladers met deksel en grotere opladers met deksel en ruimte voor een droogtablet. Er bestaan ook opladers met een ingebouwde droogfunctie, waarbij naast het opladen ’s nachts ook gekozen kan worden voor een droogcyclus al dan niet in combinatie met UV-C licht om bacterieën te doden. Bij sommige merken is de oplader voorzien van een ingebouwde powerpack of bestaat er een extra aan te kopen powerpack zodat de oplaadbare functie ook gebruikt kan worden indien er geen elektriciteit of netvoeding ter beschikking is.

De oplaadbare toestellen bestaan zowel in een achter-het-oor, een luidspreker-in-het-oor en een in-het-oor model. Bij alle modellen schakelen de hoortoestellen automatisch uit bij plaatsing in de oplader. Het opstarten gaat ook automatisch van zodra de hoortoestellen uit de oplader worden gehaald.