Oplaadbare toestellen

Oplaadbare hoortoestellen zijn zowel een ecologische als een handige oplossing voor mensen met een slechter zicht en/of verminderd gevoel in de vingers.

Home » Hoortoestellen » Oplaadbare toestellen

Oplaadbare hoortoestellen

Gebruiksgemak

De meeste hoorapparaten werken met wegwerpbatterijen maar er bestaan tegenwoordig ook oplaadbare toestellen. De voordelen van een oplaadbaar hoorapparaat zitten vooral in het gebruiksgemak. Het is niet meer nodig om overal reservebatterijen te hebben liggen, geen kans meer om op een onverwacht moment zonder hoortoestel te vallen omdat de batterij plots leeg is, geen gedoe meer om batterijlades te openen, de batterij te verwijderen en een nieuwe te plaatsen, geen gekul om de kleine sticker van de batterij te verwijderen, etc.  Het is dus een prima optie voor mensen met een verminderd zicht, verminderde fijngevoeligheid van de vingers en/of moeite met fijn werk. Uiteraard is er ook een ecologisch aspect aan verbonden.

Bij de oplaadbare apparaten wordt steeds een onderscheid gemaakt tussen hoorapparaten waarin zowel wegwerp- als oplaadbare batterijen geplaatst kunnen worden en hoortoestellen met een ingebouwde accu (batterij niet verwisselbaar). In beide gevallen zal steeds het volledige hoorapparaat tijdens de nacht in een merkspecifieke oplader geplaatst moeten worden om op te laden. Deze oplader geeft aan de hand van ledindicaties weer of het oplaadproces nog bezig of beëindigd is, of dat er een fout werd geregistreerd. De oplader vervangt het klassieke opbergdoosje waarin niet-oplaadbare batterijen worden weggeborgen tijdens de nacht. Na het beëindigen van het oplaadproces mogen de hoortoestellen in de oplader blijven zitten.

Ingebouwde accu

Hoortoestelmerken Phonak, GN ReSound en Starkey beschikken over een lijn van oplaadbare hoortoestellen die werken met een ingebouwde accu, een lithium-ion batterij. Doordat deze ingebouwd is, valt de mogelijkheid de batterij zelf te vervangen of de toestellen ook te gebruiken met wegwerpbatterijen weg. Het oplaadproces van deze toestellen bedraagt slechts 3 uur waarna de hoorapparaten 24 tot 30 uur non-stop gedragen kunnen worden, inclusief 3 uur streamen met draadloze accessoires.

De opladers zijn merkgebonden en bestaan in verschillende varianten: kleine opladers met deksel en grotere opladers met deksel en ruimte voor een droogtablet. Phonak beschikt over een powerpack die extra aangekocht kan worden om onder de oplader te klikken. Dit geeft de mogelijkheid de oplaadbare functie ook te gebruiken indien er geen elektriciteit of netvoeding ter beschikking is. Bij GN ReSound is de powerpack mee ingebouwd in de oplader. Starkey heeft een turbo-charger waarbij het opladen nog sneller gaat.

De oplaadbare toestellen bestaan zowel in een achter-het-oor als in een luidspreker-in-het-oor model. Bij alle modellen schakelen de hoortoestellen automatisch uit bij plaatsing in de oplader. Het inschakelen gaat ook automatisch van zodra de hoortoestellen uit de oplader worden gehaald, maar dit enkel bij de luidspreker-in-het-oor apparaten.

Z-power technologie

Hoortoestellen die zowel met gewone als met oplaadbare batterijen gebruikt kunnen worden, werken via z-power technologie. Er wordt dan gewerkt met zilver-zink batterijen. De hoortoestellen bestaan in een gewone versie die niet oplaadbaar is en kunnen door de audioloog bij aankoop – of later – omgebouwd worden naar een speciale z-power batterijlade. Er dient dan ook een oplaadkit aangekocht te worden. In de oplaadbare batterijlade kan een oplaadbare batterij geplaatst worden die jaarlijks vervangen dient te worden aangezien de autonomie van deze batterij vermindert na x aantal oplaadbeurten. De oplaadbare z-power batterij heeft een gouden kleur en is daardoor gemakkelijk te onderscheiden van de gewone zilverkleurige wegwerpbatterijen. De hoortoestellen hebben ’s nachts een 2 tot 6 uur nodig om volledig opgeladen te zijn en kunnen nadien 12 uur gedragen worden.

Bij Hoorzorg Van Looveren hebben wij na een korte test-periode besloten deze versie van oplaadbare hoortoestellen niet langer aan te bieden. Er waren enkele nadelen aan verbonden waardoor we niet achter deze techniek staan:

  • hoortoestellen gaan slechts 12u mee tegenover 24u bij hoortoestellen met een ingebouwde accu
  • de oplaadbare batterij moet jaarlijks vervangen worden
  • oplader en oplaadbare batterij zeer gevoelig voor defecten
  • het hoortoestel is minder esthetisch na plaatsing van de z-power batterijlade

Voor meer informatie kan u uiteraard steeds bij ons terecht.