Hoorapparaten

Er bestaan verschillende soorten hoorapparaten met elk zijn eigen kenmerken zoals batterijtype, bedieningsknoppen en afstelmogelijkheden.

Home » Hoortoestellen » Hoorapparaten

Achter-het-oor toestel

achter het oor hoorapparaat

Een achter-het-oor toestel bestaat uit een op maat gemaakt oorstukje dat de gehoorgang vult alsook een ring die in de oorschelp zit voor extra stevigheid. Dit is via een flexibel buisje verbonden met een hoorapparaat dat achter de oorschelp hangt. Deze apparaten zijn krachtig, waardoor ze ook bruikbaar zijn bij zwaardere verliezen. Maar ze kunnen even goed aangepast worden voor lichtere gehoorverliezen. Deze hoortoestellen zijn doorgaans groter dan de andere types hoorapparaten maar ze bestaan ook in kleinere varianten.

De meeste achter-het-oor toestellen werken op een grote batterij, namelijk °13. Er bestaat ook een oplaadbaar model van dit type hoortoestel.

Aangezien deze hoorapparaten een iets groter model hebben, zijn ze voorzien van bedieningsknoppen. Hiermee is het mogelijk zowel volume aan te passen alsook te wisselen tussen verschillende luisterprogramma’s die in het toestel zijn geprogrammeerd. Bij verschillende hoorapparaten is het ook mogelijk deze bediening via een afstandsbediening te doen of via een daarvoor voorziene app op een smartphone. Naast deze accessoires, bestaan er nog andere toestellen om geluid van vb. telefoon of televisie draadloos naar de hoorapparaten te streamen.

 

In-het-oor toestel

in het oor hoorapparaat

Een in-het-oor toestel heeft een schaaltje dat volledig op maat gemaakt wordt en zo in de gehoorgang wordt geplaatst. Meestal blijft de oorschelp hierbij volledig vrij waardoor dit een zeer discrete oplossing kan zijn. Aan het schaaltje is een kort nylondraadje bevestigd zodat het hoorapparaat gemakkelijk uit de gehoorgang verwijderd kan worden. Het natuurlijk effect van de oorschelp blijft bij in-het-oor toestellen bewaard, waardoor de focus meer naar voren gericht is. Dit is bevorderlijk voor het verstaan van spraak in rumoer. Uiteraard wordt het spraakverstaan in rumoer in deze situatie ook veel bepaald door de kwaliteit van de geluidsverwerking en dus de kwaliteitsklasse van het hoortoestel. Sommige hoortoesteldragers ervaren bij het dragen een afgesloten gevoel in het oor.

Deze hoorapparaten maken gebruik van kleine batterijen, namelijk °10, waardoor het verbruik vrij hoog ligt.

Qua bediening is het meestal niet mogelijk knopjes op het hoorapparaat te voorzien doordat ze volledig in de gehoorgang zitten. Met een afstandsbediening is het echter wel mogelijk om het volume van de hoorapparaten aan te passen alsook te wisselen tussen verschillende luisterprogramma’s. Voor sommige toestellen bestaat er ook een app op de smartphone, waarmee je naast volume en luisterprogramma’s nog heel wat andere zaken kan regelen aan je hoortoestel, zoals vb. lawaaionderdrukking. Dankzij deze koppeling met je smartphone kan je ook geluid van je smartphone draadloos streamen naar je toestellen.

Naast deze accessoires in functie van de bediening is het ook mogelijk om de toestellen te koppelen met andere accessoires om geluid te streamen van vb. de TV of een externe microfoon. Voor de koppeling met al deze accessoires moet er voldoende ruimte zijn in het op maat gemaakte schaaltje om een ontvanger te plaatsen. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de gehoorgang en kan niet op voorhand gegarandeerd worden.

Deep fit toestel

Een deep fit toestel is vergelijkbaar met een in-het-oor toestel, maar wordt veel dieper in de gehoorgang geplaatst. Een klassiek in-het-oor hoorapparaat vult de eerste bocht van de gehoorgang op en kan zichtbaar zijn als je recht op de gehoorgang kijkt. Een deep fit hoorapparaat zit voorbije de eerste bocht en vult de tweede bocht van de gehoorgang. Deze plaatsing maakt dat dit een onzichtbare oplossing is, op het nylondraadje na. Door de diepe plaatsing zijn er wel meer eisen verbonden aan de gehoorgang, deze moet redelijk recht zijn, met weinig haartjes. Er mag niet teveel oorsmeer aanwezig zijn en de gehoorgang heeft een minimale breedte en lengte nodig. Hierdoor komt niet iedereen in aanmerking voor een deep fit.

Een deep fit toestel werkt met de kleinste batterij °10. Afhankelijk van de kwaliteit/prijs klasse, bestaat de mogelijkheid met accessoires, luisterprogramma’s en volumeregelaar te werken. Dit moet uiteraard via een afstandsbediening aangezien er geen bedieningsknopjes op het hoorapparaat geplaatst kunnen worden.

Luidspreker-in-het-oor toestel

luidspreker in het oor hoorapparaat

Bij luidspreker-in-het-oor toestellen zit de luidspreker niet in het toestel achter de oorschelp, zoals gewoonlijk, maar wel in de gehoorgang zelf. Hierdoor is het mogelijk om met erg kleine hoorapparaten te werken, wat het tot een zeer discrete oplossing maakt. Bovendien zorgt de plaatsing van de luidspreker ook voor meer kracht waardoor het bruikbaar is bij verschillende soorten gehoorverliezen.

De hoorapparaten met een luidspreker in de gehoorgang zijn doorgaans iets kleiner qua model. Hierdoor is de batterij ook iets kleiner, meestal batterij °312. Deze hoorapparaten bestaan ook in een oplaadbare versie.

Luidspreker-in-het-oor toestellen zijn meestal voorzien van 1 of meerdere bedieningsknoppen waarmee verschillende luisterprogramma’s gekozen kunnen worden indien deze vooraf ingesteld werden of kan het volume van het hoortoestel aangepast worden. Bij sommige hoorapparaten is het ook mogelijk dit te doen via een app op een smartphone of via een afstandsbediening. Deze laatste hoort bij de groep van accessoires voor hoorapparaten waartoe ook andere toestellen behoren die vb. geluid van televisie of telefoon kunnen streamen naar het hoortoestel.

Open achter-het-oor toestel

open achter het oor hoorapparaat

Open achter-het-oor toestellen zijn hoorapparaten die bestaan uit een klein toestel dat achter de oorschelp hangt en verbonden is met de gehoorgang door een heel fijn buisje met op het uiteinde een klein dopje. Door het fijne buisje is dit een zeer discreet systeem met als voordeel een grote verluchting van de gehoorgang. Hierdoor ervaren hoortoesteldragers van dit type een groot draagcomfort. Door het open karakter van deze toestellen zijn ze wel enkel geschikt om aan te passen bij zuiver hoogtonige verliezen. Voor zware gehoorverliezen is dit type hoortoestel niet geschikt.

Doordat de hoorapparaten van dit type vaak kleiner zijn dan bij klassieke achter-het-oor apparaten, is de batterij ook een maat kleiner. Deze toestellen werken doorgaans met een batterij °312.

Afhankelijk van de grootte van het model bevinden er zich ook op dit hoorapparaat 1 of meerdere bedieningsknoppen. Via deze knoppen is het mogelijk het volume aan te passen en/en te wisselen tussen verschillende vooraf geprogrammeerde luisterprogramma’s. Naast de knoppen om te bedienen, bestaan er ook accessoires zoals vb. een afstandsbediening om het hoortoestel mee te regelen of andere toestellen om vb. geluid te streamen dat afkomstig is van televisie of telefoon. Doordat deze toestellen minder krachtig zijn, worden zij de laatste jaren steeds minder populair en wordt er vaker gekozen voor een luidspreker-in-het-oor hoortoestel