Tips en adviezen

Lees hier enkele tips en adviezen om zoveel mogelijk plezier en verbetering te halen uit het dragen van uw hoorapparaten.

Home » Hoortoestellen » Tips en adviezen

1. Ondanks dat hoortoestellen van nu voorzien zijn van een nano coating en hierdoor al beter bestand zijn tegen vuil en vocht, zijn ze uiteraard nog steeds niet waterdicht. Wees dus voorzichtig met water tijdens regenbuien, kappersbezoeken, douchen, etc.

2. Draag uw hoortoestellen niet bij het aanbrengen van make-up, haarlak, parfum, aftershave, … Dit kan de microfoon van uw hoortoestel verstoppen waardoor uw hoorapparaat minder goed functioneert.

3. Draag uw hoorapparaten niet tijdens het slapen. Vergeet uiteraard het toestel niet uit te schakelen door de batterijlade te openen.

4. U doet best uw hoorapparaten uit tijdens medische onderzoeken zoals NMR, MRI, CT-scan of soortgelijke scanprocedures.

5. Het beste resultaat bereikt u door de hoorapparaten een ganse dag te dragen. Door de toestellen te dragen van ’s morgens tot ’s avonds zijn uw hersenen gewend aan het geluid van een hoortoestel en dit komt het spraakverstaan ten goede. Vergelijk dit met het wonen naast een spoorweg: de eerste dagen zal u elke trein horen voorbijkomen, maar na enkele dagen valt dit niet meer op, tenzij je bewust aandacht schenkt aan de trein. Het geluid van een voorbij razende trein is niet plots stiller geworden, maar uw hersenen kennen dit geluid, zijn er gewoon aan geraakt en geven er geen aandacht aan. Hetzelfde effect bekomt u door de hoortoestellen altijd te dragen. Uw hersenen raken gewend aan geluiden in de omgeving waardoor het vlotter gaat om u te focussen op wie er praat.

6. Indien u een gehoorverlies heeft aan beide oren, wordt sterk aangeraden twee hoortoestellen te dragen. Hierdoor blijven beide oren gestimuleerd en kan er al geen auditieve deprivatie optreden. Uw beide oren blijven ook in evenwicht wat vooral belangrijk is in functie van richtinghoren en het localiseren van een geluid. Een van de manieren waarop onze herenen weten vanwaar het geluid komt, is een verschil in luidheid. Een geluidsbron die rechts van u staat, zal rechts luider klinken dan links. Draagt u echter links een hoortoestel, dan klinkt het daar luider en zal u foutief veronderstellen dat de geluidsbron zich daar bevindt. Om in omgevingsgeluid beter te kunnen verstaan, is het ook van belang dat het gehoor aan beide kanten even luid klinkt, zodat het focussen op de spraak vlotter verloopt.