Telefoneren

Telefoneren met een hoortoestel is niet altijd zo eenvoudig maar deze tips en adviezen kunnen helpen om het telefoongesprek vlotter te laten verlopen.

Home » Hoortoestellen » Telefoneren

Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een vaste lijn

1. Plaatsing telefoonhoorn

hoorn telefoonAlle achter-het-oor hoorapparaten, klein en groot, pikken het geluid op via de microfoon die zich bevindt in het gedeelte boven en achter het oor. Dat wil zeggen dat wanneer u een telefoongesprek voert het belangrijk is dat het geluid dat uit de luidspreker van de telefoonhoorn komt zo dicht mogelijk gebracht wordt bij de microfoon van uw hoorapparaat. Houd hiervoor de telefoonhoorn ongeveer 1 centimeter boven de oorschelp. Soms moet je wat zoeken naar het beste geluid door wat naar voor of achter te bewegen tot het telefoongesprek het best gehoord wordt.

We zijn gewend om de telefoon tegen het oor te houden maar dan komt het geluid tegen het oorstukje en hoor je zelfs nog minder dan zonder hoorapparaat.  Sommige mensen hebben een open oordopje waardoor het soms nog wel lukt om op de normale manier de telefoonhoorn tegen het oor te houden.  Is het geluid van de telefoon bij een open oordopje toch te zwak dan kan je bovenstaande tip proberen.

2. Gebruik luidsprekerstand

luidsprekerstandWanneer u via de luidsprekerstand telefoneert, komt het geluid van de telefoon niet meer uit de hoorn maar uit de luidspreker van uw telefoontoestel. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om de hoorn boven de microfoon van uw hoorapparaat te houden, maar kan u de hoorn gewoon laten liggen. Een bijkomend voordeel van deze optie is dat u het geluid van de telefoon kan waarnemen met uw beide oren. Het is via deze techniek echter niet mogelijk om een privégesprek te voeren, omdat het geluid ook hoorbaar is voor eventuele andere personen aanwezig in de ruimte. De meeste telefoontoestellen, ook draagbare modellen, beschikken over een luidsprekerstand. Dit is vaak zichtbaar bij uw telefoontoetsen met een knopje waarop een luidsprekertje staat afgebeeld.

3. Volume telefoon

Op uw telefoontoestel is er vaak een knop waarmee u het volume van de telefoon kan wijzigen. Bij sommige toestellen is er ook een knop waarmee de tonaliteit kan worden bijgesteld. Op deze manier kan het volume en dus eventueel ook de toonhoogte (scherpte) van de telefoon naar wens worden bijgesteld.  Er bestaan speciale telefoontoestellen voor slechthorenden waarbij ook het rinkelen van de telefoon veel luider gaat.  Informeer u bij info@hoorzorgvanlooveren.org

4. T-stand

Sommige hoorapparaten zijn voorzien van een luisterspoel, de T-spoel. Indien uw hoorapparaat hierover beschikt en deze geactiveerd is door uw audioloog kan u deze gebruiken tijdens het telefoneren met een vast toestel (let op: vaak niet met een draagbaar toestel). U moet hiervoor het luisterspoel-programma activeren in uw hoorapparaat wanneer u wil telefoneren. Wanneer u via de luisterspoel belt, maakt u gebruik van een magnetisch veld waardoor de plaatsing van uw telefoonhoorn niet meer zo belangrijk is zoals in punt 1. Van zodra de telefoonhoorn in de buurt van uw hoorapparaat wordt gehouden, wordt het geluid van de telefoon opgevangen door uw hoorapparaat. Vergeet niet na het telefoongesprek het hoorapparaat terug op het standaard luisterprogramma te plaatsen want het luisterspoel-programma is enkel bruikbaar tijdens telefoongesprekken.

 

Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een GSM

Ook voor het telefoneren met een GSM is het zo dat u best rekening houdt met de positie van de GSM ten opzichte van de microfoon van uw hoorapparaat, zoals hierboven beschreven in punt 1.  Het is voor elke GSM mogelijk om deze op luidsprekerstand te zetten. Ook bij de GSM wordt dit aangeduid met behulp van bovenstaand symbool (zie punt 2).

Voor de GSM bestaan er echter ook nog andere hulpmiddelen die u kan gebruiken in combinatie met uw GSM. Deze zijn echter afhankelijk van het merk van uw hoortoestel en de werking ervan hangt ook af van de mogelijkheden van uw huidige hoortoestel.

Om een telefoongesprek van een gewone gsm beter te kunnen ontvangen, kan je deze via bluetooth naar je hoortoestellen sturen. Afhankelijk van het merk van uw gsm en/of uw hoorapparaten kan dit met een rechtstreekse bluetoothverbinding of maak je gebruik van een accessoire zoals een neklus, een clip-on accessoire of een toestelletje dat ingeplugd wordt in of vastgemaakt word aan uw GSM.

 

Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een smartphone

Wanneer u telefoneert met een smartphone zijn er vaak mogelijkheden via de hoortoestelfabrikant om geluid rechtstreeks te streamen. Recente hoorapparaten beschikken vaak zelf over een bluetooth ontvanger waardoor een directe connecite met de smartphone mogelijk is. Hoorapparaten met bluetooth zijn steeds Made For iPhone waardoor directe streaming met een iPhone mogelijk is met zo goed als elk merk hoorapparaat. Bij Android smartphones is directe streaming enkel mogelijk als de smartphone beschikt over het ASHA protocol. Dit protocol, waarvan de afkorting staat voor Audio Streaming for Hearing Aids, is echter nog niet in alle Android-smartphones beschikbaar.

Indien uw hoorapparaten en smartphone niet compatibel zijn, kan gewerkt worden met hulpmiddelen zoals een neklus of een clip-on accessoire. De smartphone wordt dan via bluetooth verbonden met het accessoire dat op zijn beurt via een draadloos protocol communiceert met de hoorapparaten om het telefoongesprek of de muziek die u wil afspelen, te streamen naar de hoorapparaten.

 

Algemene tips en adviezen voor telefoongesprekken

Graag geven we ook nog wat algemene adviezen aan de familie en vrienden van slechthorenden bij het voeren van een telefoongesprek.

Een slechthorende persoon haalt veel informatie uit niet gesproken taal, zoals de situatie, lipbeeld, gebaren of de mimiek.  Dit valt weg bij een telefoongesprek. Wanneer u telefoneert, zeker wanneer dit zonder beeld is, is het zeer belangrijk om hiermee rekening te houden.

  • Spreek rustig, traag en articuleer zo goed mogelijk. Wanneer de gesprekspartner u niet verstaat, probeer het dan opnieuw te zeggen, maar gebruik eventueel een ander woord of formulering. Sommige woorden zijn gemakkelijker om te horen, bijvoorbeeld het verschil bij “ziekenhuis-kliniek-hospitaal”.
  • Sluit extra storend geluid zoveel mogelijk uit. Telefoneer in een rustige omgeving met zo weinig mogelijk bijgeluid. Dit helpt u, maar ook uw gesprekspartner om beter te kunnen verstaan. Bijvoorbeeld: schakel de tv/radio op achtergrond uit, vermijd telefoneren vanuit de wagen…
  • Zorg dat u steeds goed in de hoorn spreekt.
  • Geef kort het onderwerp aan en vermijd moeilijke woorden en complexe zinnen.
  • Neem voldoende pauzes want luisteren is een enorme inspanning.
  • Vraag of de gesprekspartner u goed verstaan heeft, eventueel door belangrijke zaken te laten herhalen.
  • Maar vooral blijf geduldig en zoek mee naar goede communicatievaardigheden om te blijven verbinden en contact te houden.

Heeft u nog vragen hierover? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren via info@hoorzorgvanlooveren.org. Wij helpen u graag verder!