Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een vaste lijn
1. Plaatsing telefoonhoorn
Alle achter-het-oor hoorapparaten, klein en groot, pikken het geluid op via de microfoon die zich bevindt in het gedeelte boven en achter het oor. Dat wil zeggen dat wanneer u een telefoongesprek voert het belangrijk is dat het geluid dat uit de luidspreker van de telefoonhoorn komt zo dicht mogelijk gebracht wordt bij de microfoon van uw hoorapparaat. Houd hiervoor de telefoonhoorn ongeveer 1 centimeter boven de oorschelp. Soms moet je wat zoeken naar het beste geluid door wat naar voor of achter te bewegen tot het telefoongesprek het best gehoord wordt.
We zijn gewend om de telefoon tegen het oor te houden maar dan komt het geluid tegen het oorstukje en hoor je zelfs nog minder dan zonder hoorapparaat. Sommige mensen hebben een open oordopje waardoor het soms nog wel lukt om op de normale manier de telefoonhoorn tegen het oor te houden. Is het geluid van de telefoon bij een open oordopje toch te zwak dan kan je bovenstaande tip proberen.
2. Gebruik luidsprekerstand
Wanneer u via de luidsprekerstand telefoneert, komt het geluid van de telefoon niet meer uit de hoorn maar uit de luidspreker van uw telefoontoestel. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om de hoorn boven de microfoon van uw hoorapparaat te houden, maar kan u de hoorn gewoon laten liggen. Een bijkomend voordeel van deze optie is dat u het geluid van de telefoon kan waarnemen met uw beide oren. Het is via deze techniek echter niet mogelijk om een privégesprek te voeren, omdat het geluid ook hoorbaar is voor eventuele andere personen aanwezig in de ruimte. De meeste telefoontoestellen, ook draagbare modellen, beschikken over een luidsprekerstand. Dit is vaak zichtbaar bij uw telefoontoetsen met een knopje waarop een luidsprekertje staat afgebeeld.
3. Volume telefoon
Op uw telefoontoestel is er vaak een knop waarmee u het volume van de telefoon kan wijzigen. Bij sommige toestellen is er ook een knop waarmee de tonaliteit kan worden bijgesteld. Op deze manier kan het volume en dus eventueel ook de toonhoogte (scherpte) van de telefoon naar wens worden bijgesteld. Er bestaan speciale telefoontoestellen voor slechthorenden waarbij ook het rinkelen van de telefoon veel luider gaat. Informeer u bij info@hoorzorgvanlooveren.org
4. T-stand
Sommige hoorapparaten zijn voorzien van een luisterspoel, de T-spoel. Indien deze geactiveerd is door uw audioloog kan u deze gebruiken tijdens het telefoneren met een vast toestel (let op: vaak niet met een draagbaar toestel). U moet hiervoor het luisterspoel-programma activeren in uw hoorapparaat wanneer u wil telefoneren. Wanneer u via de luisterspoel belt, maakt u gebruik van een magnetisch veld waardoor de plaatsing van uw telefoonhoorn niet meer zo belangrijk is zoals in punt 1. Van zodra de telefoonhoorn in de buurt van uw hoorapparaat wordt gehouden, wordt het geluid van de telefoon opgevangen door uw hoorapparaat. Vergeet niet na het telefoongesprek het hoorapparaat terug op het standaard luisterprogramma te plaatsen want het luisterspoel-programma is enkel bruikbaar tijdens telefoongesprekken.
Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een GSM
Ook voor het telefoneren met een GSM is het zo dat u best rekening houdt met de positie van de GSM ten opzichte van de microfoon van uw hoorapparaat, zoals hierboven beschreven in punt 1. Het is voor elke GSM mogelijk om deze op luidsprekerstand te zetten. Ook bij de GSM wordt dit aangeduid met behulp van bovenstaand symbool (zie punt 2).
Voor de GSM bestaan er echter ook nog andere hulpmiddelen die u kan gebruiken in combinatie met uw GSM. Deze zijn echter merkafhankelijk en de werking ervan hangt ook af van de mogelijkheden van uw huidige hoortoestel. Hieronder vindt u een overzicht per hoortoestelmerk. Neem contact op voor extra informatie via info@hoorzorgvanlooveren.org.
Widex
De Call-dex is een klein toestelletje dat u op de meeste GSM ’s kan aansluiten via het gaatje van de hoofdtelefoonaansluiting. U telefoneert op de gewone manier met de GSM bij uw oor. Het zorgt ervoor dat het geluid van uw GSM rechtstreeks naar uw hoorapparaat wordt gestreamd. Hierdoor ontvangt u het telefoongesprek direct in uw oor wat de verstaanbaarheid sterk verbeterd. Er zijn geen extra koppelingen of instellingen nodig, gewoon inpluggen in de GSM. De Call-dex werkt met een zink-lucht baterij type 10.
Beschikt uw GSM over bluetooth dan kan u ook gebruik maken van de Com-dex. Dit is een hangertje dat u rond de hals draagt en dat het geluid van je GSM via bluetooth streamt naar de beide hoorapparaten. De Com-dex geeft u ook de mogelijkheid om handsfree te bellen.
Phonak
De Easy Call is een klein toestelletje dat op de achterzijde van uw GSM kan bevestigd worden. Het zorgt ervoor dat het geluid van uw GSM rechtsreeks via bluetooth gestreamd wordt naar de beide hoorapparaten. Er moet wel een éénmalige koppeling gemaakt worden tussen de GSM en de hoorapparaten.
ReSound
De Phone Clip + is een klein toestelletje dat u kan opspelden op de kleding en dat een draadloze verbinding kan maken tussen elke GSM die over bluetooth beschikt en de hoorapparaten. Via de Phone Clip + wordt het geluid van de GSM direct gestreamd naar de beide hoorapparaten (stereofonisch horen). De Phone Clip + heeft ook als voordeel dat u handsfree kan bellen en u kan de Phone Clip + ook gebruiken als afstandsbediening voor uw hoorapparaten.
Starkey
De Surf Mobile is een klein toestelletje dat een draadloze verbinding maakt tussen de GSM en de hoorapparaten. Het zorgt er voor dat het geluid van de GSM gestreamd wordt naar de beide hoorapparaten (stereofonisch horen). Het geeft je de mogelijkheid om handsfree te bellen en het is tevens ook een microfoon en afstandsbediening voor uw hoorapparaten.
Staat het merk van uw hoortoestel niet in bovenstaande lijst of twijfelt u of uw hoorapparaten wel recent genoeg zijn voor deze opties, stuur een mail naar info@hoorzorgvanlooveren.org en wij bezorgen u de oplossingen voor uw hoortoestelmerk.
Tips en adviezen voor telefoongesprekken met een smartphone
Wanneer u telefoneert met een smartphone zijn er vaak mogelijkheden via de hoortoestelfabrikant om geluid rechtstreeks te streamen. Hieronder krijgt u een overzicht per merk.
Widex
Widex heeft bij zijn laatste generatie hoorapparaten met externe luidspreker een bluetooth-model op de markt gebracht. Dit hoorapparaat maakt het mogelijk een bluetooth verbinding te maken tussen een smartphone (merkonafhankelijk) en de hoorapparaten. Hierdoor is het streamen van geluid naar beide hoorapparaten mogelijk. U moet hiervoor een éénmalige koppeling maken tussen de smartphone en de hoorapparaten.
Bij een ouder model van Widex, kan u vaak gebruik maken van de Call Dex of Com Dex (zie boven).
Phonak
Bij de laatste generatie hoorapparaten van Phonak is het mogelijk om het geluid van de smartphone (merkonafhankelijk) te streamen naar de beide hoorapparaten. U moet hiervoor een éénmalige koppeling maken tussen de smartphone en de hoorapparaten.
Beschikt u over een ouder model van Phonak dan kan u vaak gebruik maken van de Easy Call (zie boven).
ReSound
Gebruikt u een iPhone 5 of hoger dan is het voor de recentere hoorapparaten van ReSound mogelijk om het geluid van uw iPhone rechtstreeks te streamen naar de beide hoorapparaten. Hierdoor geniet u van een veel directer geluid in uw beide oren. Het is hiervoor wel nodig om éénmalig de koppeling tussen de iPhone en de hoorapparaten te maken.
Indien u een Android of Windows smartphone gebruikt in combinatie met recente ReSound hoorapparaten, kan u ook genieten van deze optie maar u heeft hiervoor wel nood aan extra toestel, Phone Clip + (zie boven).
Starkey
Het streamen van geluid, zowel muziek als telefoongesprekken, van uw hoorapparaten naar uw smartphone (merkonafhankelijk) is ook bij Starkey mogelijk indien u over de laatste generatie hoorapparaten beschikt. De koppeling tussen uw smartphone en hoortoestellen met eenmalig gebeuren om deze functie te kunnen gebruiken.
De Surf Mobile (zie boven) kan mogeijks helpen indien de directe verbinding niet mogelijk is bij een ouder hoorapparaat van Starkey.
Tips en adviezen voor videogesprekken met een smartphone, tablet of computer
Naast het klassieke “telefoneren” kan u ook gebruik maken van andere manieren om gesprekken te voeren, namelijk via uw internetverbinding. Deze zijn mogelijk met een smartphone, een tablet of computer. Het grote voordeel is dat u naast de klank ook beeld krijgt van uw gesprekspartner. U kan het volume van uw tablet of computer aanpassen. Eventueel kan het geluid ook draadloos gestreamed worden naar de hoorapparaten. Hiervoor heeft elke hoortoestelfabrikant vandaag een oplossing. U kan zelfs met meerdere mensen tegelijk in gesprek gaan. Doordat u via het internet belt, zijn dit geen extra telefoonkosten.
Hieronder een overzicht van enkele mogelijkheden:
FaceTime
FaceTime is enkel beschikbaar voor Apple-toestellen, zoals iPhone, iPad, Macbook.
Voor u begint, moet u de FaceTime in uw iPhone inschakelen. Open hiervoor de FaceTime-app en log in met uw Apple ID. U kunt dit ook doen via ‘Instellingen’ > ‘FaceTime’. Als u een iPhone gebruikt, wordt uw telefoonnummer automatisch geregistreerd door FaceTime. Als u uw e-mailadres ook wilt registreren op uw iPhone, tikt u op ‘Instellingen’ > ‘FaceTime’ > ‘Gebruik je Apple ID voor FaceTime’ en logt u in met uw Apple ID. Als u een iPad of iPod touch gebruikt, kunt u uw e-mailadres registreren door te tikken op ‘Instellingen’ > ‘FaceTime’ > ‘Gebruik je Apple ID voor FaceTime’ en vervolgens in te loggen met uw Apple ID.
Als u effectief een FaceTime-gesprek wilt beginnen, heeft u het telefoonnummer of het e-mailadres van uw gesprekspartner nodig. U kunt op een aantal manieren een FaceTime-gesprek beginnen:
- Tik in de FaceTime-app op het plusteken en typ het telefoonnummer of e-mailadres van de andere persoon. Tik op het nummer of adres en vervolgens op ‘Audio’ (voor enkel telefoongesprek) of ‘Video’ (voor telefoongesprek met beeld).
- Als u het telefoonnummer of e-mailadres van de persoon hebt bewaard in Contacten, kunt u de naam van die persoon beginnen te typen en erop tikken zodra de naam wordt weergegeven. Vervolgens tikt u op ‘Audio’ of ‘Video’ .
- U kunt tijdens een telefoongesprek ook een FaceTime-videogesprek starten op uw iPhone. Tik op het FaceTime-symbool in de Telefoon-app om over te schakelen naar FaceTime.
Skype
Op een computer kan u Skype downloaden op volgende website: www.skype.com. Op een tablet of smartphone gaat u naar de app store (iOS of Android) om de Skype-app te downloaden. Volg daarna de stappen in het installatieprogramma om de installatie van Skype te voltooien.
Start de Skype-app op de tablet of smartphone of het Skype-programma op de computer. Dan maakt u eerst een Skype- of Microsoft-account aan. Heeft u al een account? Vul dan uw accountgegevens in.
De eerste keer dat u op de computer Skype opstart, krijgt u de gelegenheid de audio- en videoapparatuur te testen (uw webcam is niet altijd geactiveerd). Vooral de indicatiebalk van het microfoonvolume is handig: zo kan u al testen of u straks te horen bent. Op de smartphone wordt gevraagd of de microfoon en camera gebruikt mogen worden. Klik op toestaan.
In Skype op je computer zoek je nieuwe contactpersonen op voornaam, achternaam en Skype-naam. Je verstuurt een contactverzoek dat bevestigd moet worden door de contactpersoon die jij wilt toevoegen. Selecteer hierna zijn of haar naam in het adresboek en kies Videoboodschap of Nummer bellen.
Op een tablet of smartphone wordt gevraagd of u Skype toegang wil geven tot uw contacten. Als u daar op ‘Ok’ klikt, hoeft u daarna alleen maar op de zoekbalk te klikken. U ziet meteen al een lijst met contactpersonen. Hier kan u doorheen scrollen of zoeken op voor-, achter- of Skype-naam.
Je bent nu klaar om te Skypen!
Zoom
Zoom heeft verschillende programma’s waar u gebruik van kan maken. Voor één op één gesprekken is Zoom gewoon gratis en ongelimiteerd. Het voordeel van Zoom is dat deelnemers geen Zoomaccount hoeven te hebben om deel te nemen. U maakt heel eenvoudig een link aan op Zoom die u deelt via mail met uw gesprekspartner. Deze kan hier op klikken op het afgesproken tijdstip van het gesprek. Diegene die de link heeft verzonden, start de ‘meeting’.
U kan Zoom eenvoudig gebruiken vanaf de computer, maar er zijn ook apps beschikbaar voor de smartphone of tablet.
Een meeting plannen en hosten begint met het aanmaken van een account. Dit doet u door rechtsboven op Sign up te klikken. Als u eenmaal een account heeft, ziet u in het profiel links My meetings staan. Dit is het overzicht van al uw gesprekken en hier kan u ook een nieuwe meeting plannen.
Kies een naam en beschrijving voor uw videogesprek en selecteer vervolgens de datum en het tijdstip waarop de meeting moet plaatsvinden. Let op dat u de goede tijdzone selecteert! Omdat Zoom een Amerikaans bedrijf is, staat alles automatisch op Amerikaanse standaarden ingesteld. Beter kan u hier CET+1 kiezen, de centrale Europese tijdzone waar wij ons in bevinden.
Zoom biedt natuurlijk de mogelijkheid om alleen via audio te communiceren, maar je kan ook kiezen voor videogesprek.
Wanneer u alle instellingen voor de meeting heeft ingegeven, kan u de meeting opslaan. U krijgt dan een overzicht van de specificaties én een URL die u met uw gesprekspartner(s)/de deelnemers kan delen (link kopiëren en mailen). Als de tijd gekomen is voor het geplande videogesprek, gaat u óf naar uw account en klikt u onder My meetings op de geplande meeting en vervolgens op ‘Start this meeting’. Daarnaast kan u ook zelf op de link klikken die u aan de deelnemer(s) verstuurd heeft.
Op de computer opent dan automatisch een nieuw scherm. Het kan zijn dat u en/of je deelnemers een klein softwareprogramma dienen te installeren voordat het gesprek kan beginnen. Zoom Meetings is een app die het gesprek ondersteunt. Zodra iedereen voldoet aan de eisen, komen jullie automatisch in hetzelfde videogesprek terecht.
Algemene tips en adviezen voor telefoongesprekken
Graag geven we ook nog wat algemene adviezen aan de familie en vrienden van slechthorenden bij het voeren van een telefoongesprek.
Een slechthorende persoon haalt veel informatie uit niet gesproken taal, zoals de situatie, lipbeeld, gebaren of de mimiek. Dit valt weg bij een telefoongesprek. Wanneer u telefoneert, zeker wanneer dit zonder beeld is, is het zeer belangrijk om hiermee rekening te houden.
- Spreek rustig, traag en articuleer zo goed mogelijk. Wanneer de gesprekspartner u niet verstaat, probeer het dan opnieuw te zeggen, maar gebruik eventueel een ander woord of formulering. Sommige woorden zijn gemakkelijker om te horen, bijvoorbeeld het verschil bij “ziekenhuis-kliniek-hospitaal”.
- Sluit extra storend geluid zoveel mogelijk uit. Telefoneer in een rustige omgeving met zo weinig mogelijk bijgeluid. Dit helpt u, maar ook uw gesprekspartner om beter te kunnen verstaan. Bijvoorbeeld: schakel de tv/radio op achtergrond uit, vermijd telefoneren vanuit de wagen…
- Zorg dat u steeds goed in de hoorn spreekt.
- Geef kort het onderwerp aan en vermijd moeilijke woorden en complexe zinnen.
- Neem voldoende pauzes want luisteren is een enorme inspanning.
- Vraag of de gesprekspartner u goed verstaan heeft, eventueel door belangrijke zaken te laten herhalen.
- Maar vooral blijf geduldig en zoek mee naar goede communicatievaardigheden om te blijven verbinden en contact te houden.
Heeft u nog vragen hierover? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren via info@hoorzorgvanlooveren.org. Wij helpen u graag verder!