Hoorhulpmiddelen

Hoorhulpmiddelen helpen om bepaalde luistersituaties in het dagelijkse leven te verbeteren als de hoortoestellen alleen niet het gewenste resultaat geven.

Home » Hoorhulpmiddelen

Hoorhulpmiddelen

Als het signaal niet meer hoorbaar is …

Hoorhulpmiddelen kunnen een extra verbetering brengen in het dagelijkse horende leven, wanneer een hoortoestel niet het gewenste resultaat biedt of tijdens situaties waarin geen hoortoestellen worden gedragen.

In de meeste gevallen is een goed gekozen en aangepast hoortoestel bij een gehoorverlies voldoende om terug goed te functioneren. Maar er zijn echter steeds luistersituaties mogelijk in het dagelijkse leven waarin er zich toch nog problemen kunnen voordoen, voornamelijk bij zwaardere gehoorverliezen. Het kan dan nodig zijn gebruik te maken van hoorhulpmiddelen. Ook op momenten dat de hoorapparaten niet in het oor zitten – voorbeeld tijdens het slapen – of voor mensen die ondanks hun gehoorverlies geen toestellen dragen, kunnen hoorhulpmiddelen helpen.

Denk maar aan de volgende luistersituaties:

  • het niet of slecht horen van de deurbel
  • de telefoon die rinkelt in de slaapkamer terwijl je in de badkamer staat
  • de wekker die ’s morgens afgaat maar die je niet kan horen doordat het hoortoestel ’s nachts niet gedragen wordt
  • een telefoongesprek waarbij je gesprekspartner te zacht of onduidelijk klinkt
  • de televisie die nog steeds te luid staat volgens je partner of je buren

Hulpmiddelen onafhankelijk van je hoortoestel

Voor bovenvermelde specifieke situaties zijn er dus hoorhulpmiddelen, die onafhankelijk van de hoorapparaten gebruikt kunnen worden. Het maakt dus niet uit of je hoorapparaten draagt of niet en ook niet van welk merk je hoortoestellen zijn. Veelal gaat het om toestellen die een luider audiosignaal kunnen geven dan de traditionele toestellen of die een waarschuwing geven aan de hand van een flits- of trilsignaal.

Alle hulpmiddelen kunnen steeds 2 weken vrijblijvend en gratis worden uitgetest alvorens ze aan te kopen.

Tussenkomst via het VAPH

Via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is het mogelijk onder bepaalde voorwaarden een extra tussenkomst voor hoorhulpmiddelen te verkrijgen.

Accessoires compatibel met je hoortoestel

Enkele van deze hoorhulpmiddelen bestaan ook als accessoire voor een hoortoestel. In dit geval werken ze dus niet onafhankelijk van de hoortoestellen, maar is er net een directe communicatie mogelijk met de hoorapparaten. Het merk en type van hoorapparaat is dan bepalend voor de mogelijke accessoires die gekoppeld kunnen worden en de luistersituaties die op die manier verbeterd kunnen worden.

Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden, lees dan snel verder welke hulpmiddelen beschikbaar zijn voor die situatie waarin u problemen ondervindt.