Universele doppen

Universele doppen zijn een goede oplossing als op maat gemaakte bescherming wegens occasioneel gebruik, leeftijd of budget niet mogelijk is.

Home » Gehoorbescherming » Universele doppen

Er kunnen zich altijd situaties voordoen waarbij de aanschaf van op maat gemaakte gehoorbescherming niet mogelijk is of niet nodig. Dit kan gaan om een eenmalige activiteit waarvoor bescherming nodig is zoals bijvoorbeeld een vliegreis maar ook de leeftijd van een kind kan hierin meespelen. Op maat gemaakte gehoorbescherming tegen lawaai wordt niet aangeraden onder de leeftijd van 16 jaar. Een kind dat nog volop in de groei is, heeft ook oren die nog erg van vorm kunnen veranderen. Op maat gemaakte gehoorbescherming wordt dan een erg kostelijke oplossing aangezien deze opnieuw gemaakt moeten worden van zodra ze niet meer lekdicht zijn. Voor deze situaties is het mogelijk te kiezen voor universele doppen of oorkappen.

Zwemdoppen zijn hierin wel een uitzondering als ze om medische redenen het oor volledig moeten afsluiten. Dit kan namelijk niet gegarandeerd worden met universele doppen.

Universele doppen bestaan, net als op maat gemaakte gehoorbescherming, in verschillende versies afhankelijk van de situaties waarvoor ze bedoeld zijn. De filter die de demping bepaalt, zal hierin steeds verschillen alsook de hardheid van de dopjes. Afhankelijk van het type zitten er drie beweegbare rubberen lamellen rond de filter zodat het dopje zich zo goed mogelijk aan de vorm van de gehoorgang kan aanpassen.  Deze dopjes bestaan in een kleine kinderversie en een grotere volwassenversie. Het is ook mogelijk de dopjes aan te kopen in een set van 1 filter met 4 maten universele doppen waarin de filter geplaatst kan worden. Hierbij kan u zelf uitzoeken welke maat van dop het beste past en afsluit.

Universele doppen bestaan om te slapen, zwemmen, vliegen, auto/motorijden, muziek en industrie.