Preventieve Hoorzorg – Bescherm je oren!
Genieten van een nieuwe cd of een filmpje op Tiktok, deelnemen aan groepsactiviteiten, naar de film of het toneel gaan, een concert bijwonen, een goed gesprek voeren… een resem activiteiten waarin alles gebaseerd is op horen en/of gehoord worden. Voortdurend stellen we ons bloot aan geluid en geluid is alom aanwezig, kan aanstekelijk werken, kan zorgen voor een goed humeur, …Een goed gehoor is essentieel, maar de kans op gehoorschade en tinnitus wordt groter door de blootstelling aan langdurige en/of hoge volumes.
Het oor is een zeer complex orgaan en de gevoelige onderdelen kunnen onder invloed van harde geluiden beschadigd raken. Omdat lawaaischade zich doorgaans niet kan herstellen, is een blijvend gehoorverlies het resultaat. Het beschadigingsproces in het slakkenhuis is onomkeerbaar. De eerste klacht is vaak dat je (onbewust) meer inspanning gaat leveren om te verstaan wat er gezegd wordt. In het begin merk je dit op in lawaaierige omgevingen. Later ook wanneer het stil is. Andere mogelijke gevolgen van gehoorschade zijn oorsuizen (tinnitus), overgevoeligheid aan luide geluiden en verlies van gehoorscherpte.
Net zoals we jaarlijks preventief naar de tandarts gaan voor een gezond gebit, is het belangrijk om ook je oren preventief te testen om ze gezond te houden, zelfs nog vóór je problemen ervaart. Chris Martin van Coldplay lijdt aan tinnitus en zegt: “Looking after your ears is unfortunately something you don’t think about until there’s a problem. I wish I’d thought about it earlier.”
Een gehooronderzoek kan op verschillende manieren gebeuren. Maar met de gekende klassieke piepjestest onder hoofdtelefoon wordt gehoorschade pas opgemerkt wanneer het te laat is. Een meer geschikte techniek is een screening van de werking van de buitenste haarcellen in het slakkenhuis. Op deze manier wordt gehoorschade in een zeer vroeg stadium zichtbaar, zelfs nog voordat je er zelf hinder van ondervindt of dat er sprake is van slechthorendheid! Tijdens een preventief gehooronderzoek wordt bij Hoorzorg Van Looveren achtereenvolgens het uitwendig oor, het middenoor en het binnenoor onderzocht. Een gehoorscreening is zonder medisch doeleinde en dient niet om een diagnose te stellen.
Je gehoorschade wordt weergegeven in een percentage, de zogenaamde ‘OHC-Damage Index’. Hoe hoger dit percentage, hoe meer uitwendige haarcellen beschadigd zijn en hoe groter de kans dat je moeite moet doen om spraak te verstaan.
Op basis van de resultaten van deze test kunnen we gepast advies geven: Mogelijks bescherm je je oren onvoldoende en is (andere) gehoorbescherming aangewezen. Het is bovendien aan te raden om de test jaarlijks te herhalen. Is je percentage schade hetzelfde gebleven? Dan is er geen probleem en ben je goed bezig. Is je percentage schade gezakt, dan zijn je oren onvoldoende beschermd geweest. Wij bekijken dan samen met jou wat er beter kan.
Luister je dus vaak en graag naar muziek? Ben je professioneel met muziek bezig of kom je vaak op plaatsen waar je boven het lawaai moet uitroepen om elkaar te kunnen verstaan? Werk je in lawaai? Dan is het een goed idee om je gehoor preventief te laten testen. Maak een afspraak op een van onze locaties en hou je oren fit en gezond. En vooral blijf genieten van geluid.
Afspraak preventieve hoorzorg: €30 (30 min)