Tinnitus Retraining Therapy

Tinnitus Retraining Therapy leert u hoe u omgaat met tinnitus en/of overgevoeligheid voor geluid en hoe u de impact ervan op het dagelijks leven vermindert. De therapie bestaat uit twee belangrijke pijlers: educatieve counseling (sessies waarin het onderliggende mechanisme van tinnitus en hyperacusis wordt uitgelegd) en aanvullende geluidstherapie (het vermijden van stilte en verrijken van de geluidsomgeving).

Home » Tinnitus » Tinnitus Retraining Therapy

Bij de Tinnitus Retraining Therapy (TRT) ligt de nadruk op het informeren over tinnitus en hoe de hersenen betrokken zijn bij de perceptie van tinnitus. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in het ontstaan van tinnitus en in de reacties van andere mechanismen in het lichaam. Het doel van de tinnitustherapie is om kennis en inzicht te krijgen in uw tinnitus, zodat u meer controle krijgt over uw emoties en reacties met betrekking tot de tinnitus. Uiteindelijk zult u minder prioriteit geven aan uw tinnitus, zodat het naar de achtergrond verdwijnt en u er beter mee om kunt gaan.

Daarnaast maken we gebruik van geluidsverrijking. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een ruisgenerator om de geluidssterkte van het tinnitussignaal te verminderen. Hierdoor wordt het moeilijker voor de hersenen om de tinnitus te detecteren. Na enige tijd raken de hersenen gewend aan de tinnitus en krijgt het tinnitussignaal minder prioriteit en wordt er minder belang aan gegeven. Met als resultaat: verlichting van de tinnitus.