Als er sprake is van een gehoorverlies, draagt het oor zelf bij tot tinnitus. Het gehoorverlies kan vrij licht zijn of bijvoorbeeld alleen optreden in de hoge tonen. Als je een inspanning moet doen om te horen, dan worden geluiden in het onderbewuste deel van de hersenen makkelijker waargenomen. Zo komt het dat tinnitussignalen bij mensen met een gehoorstoornis makkelijker worden opgevangen. Om die reden is het van het grootste belang ieder betekenisvol gehoorverlies te compenseren door middel van hoortoestellen. De aanpassing van hoortoestellen maakt dan deel uit van de volledige tinnitusbehandeling.
Voor de positieve effecten van hoortoestellen zijn verschillende mogelijk verklaringen aan te dragen. Allereerst zijn geluiden en spraak beter hoorbaar waardoor er minder inspanning nodig is om spraak te verstaan. Veel slechthorenden klagen aan het einde van de dag moe te zijn en geven aan dat horen en verstaan gedurende de dag voor extra stress zorgt. Door hoortoestellen te dragen zullen de luistertaken minder inspannend zijn en daarmee stress reduceren, wat een mogelijk positief effect heeft op tinnitus. Ook zullen hoortoestellen deels de tinnitus op een natuurlijke manier maskeren. Het basisprincipe is akoestische stimulatie. Dit betekent dat u uw brein in staat stelt om te horen en daardoor meer gericht bent op geluiden van buitenaf dan op tinnitus.
Hoortoestellen
Het dragen van hoortoestellen verbetert het gehoor en vermindert de waarneming van tinnitus. Omdat u beter kunt horen, is het voor u gemakkelijker om ook tinnitus te negeren. Hoortoestellen versterken omgevingsgeluiden en geven dit door naar het oor. Hierdoor kunnen dragers zich beter richten op de geluiden om hun heen. Omdat de aandacht wordt verlegd naar prettige hoorervaringen, heeft de drager minder last van tinnitus. Zodra het hoortoestel is ingeschakeld horen in veel gevallen de dragers van hoortoestellen tinnitus in het geheel niet of nauwelijks.
Ruismaskeerders
Ruismaskeerders of ruisgeneratoren zijn bedoeld voor mensen zonder gehoorverlies. Ze zien er uit als hoortoestellen, maar versterken de geluiden in de omgeving niet. Ze zorgen voor een zacht geruis dat de aandacht van de tinnitus afleidt. Ruismaskeerders bieden soms verlichting bij tinnitus. Het toepassen van een maskeerder maakt deel uit van een langdurige therapie, nl. Tinnitus Retraining Therapy. Het gebruik van ruismaskeerders wordt als behandelingsvorm voor tinnitus niet aanbevolen door de Europese richtlijnen voor tinnitusbehandeling (2019) vermits er onvoldoende bewijs is voor effectiviteit. Bij Hoorzorg Van Looveren passen we deze therapievorm niet standaard toe.
Combi-toestellen
Omdat hoortoestellen alleen omgevingsgeluiden kunnen versterken, zijn ze in stille omgevingen van weinig therapeutisch nut tegen tinnitus. Op dat soort momenten kan een hoortoestel met een maskeerder van pas komen. Er zijn steeds meer hoortoestellen verkrijgbaar met bijzondere opties voor tinnituspatiënten. Bijna elke fabrikant heeft zo zijn eigen mogelijkheden en extra opties al dan niet in samenwerking met een smartphone. De meeste merken hebben tinnitus hoortoestellen die samenwerken met een streamer waardoor de tinnituspatiënt de mogelijkheid heeft geluiden vanaf zijn smartphone, MP3- speler naar de hoortoestellen te streamen. Het is aan te raden geluidsverrijking door middel van ruis of andere geluiden te gebruiken in combinatie met counseling en/of psychologische behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, mindfullness, ontspanningsoefeningen, aanleren van copingstrategieën of een combinatie daarvan. Dit kan voldoende zijn bij een lichte tinnituslast. Indien de tinnituslast ernstig is, is een ruimer zorgtraject gewenst. Lees hierover bij: Tinnituszorg bij Hoorzorg Van Looveren