30 september 2016, 10:18
Ayesha Compernol
0

Reeds enkele jaren maken we bij Hoorzorg Van Looveren gebruik van Visual Speech Mapping. Deze techniek stelt ons in staat om via objectieve metingen de specifieke karakteristieken van uw gehoorgang in kaart te brengen en te verwerken bij de aanpassing van uw hoortoestel. Deze berekeningen baseren zich op een vooraf bepaalde rekenregel. Rekenregels zijn een goed uitgangspunt, maar zijn eerder algemeen, terwijl we net op maat wil werken.

Om een hoortoestel zo optimaal mogelijk af te stellen, is het belangrijk niet enkel rekening te houden met uw gehoordrempel – het zachtste geluid dat u kan horen – maar ook met het luidheidsniveau dat u het meest aangenaam vindt en het niveau dat voor u als oncomfortabel overkomt. Deze spreiding van net hoorbaar tot oncomfortabel luid noemen we het dynamisch bereik van uw gehoor. Een hoortoestel moet idealiter alle geluiden die het opvangt zo versterken dat ze op een correcte manier worden waargenomen binnen uw dynamisch bereik, met name stille geluiden net hoorbaar en harde geluiden niet onaangenaam.

Recent volgden we een dagopleiding rond Percentiel Analyse (gegeven door Arne Israel). Dit is een statistisch onderbouwde manier om de gegevens van het dynamische bereik van het gehoor te verwerken in de methode van Visual Speech Mapping. Hierdoor kunnen we uw hoortoestel beter afstellen op uw individueel gehoor. Door deze regelingen visueel voor te stellen, bent u ook meer betrokken bij het aanpasproces.