Cochleair Implantaat (CI)
Een perceptief gehoorverlies is een gehoorverlies te wijten aan schade aan de trilharen in het slakkenhuis. Soms is deze schade zo groot waardoor een gewoon hoortoestel onvoldoende verbetering kan geven. Ook bij een doof oor (doof geboren of doof geworden) kan een conventioneel hoorapparaat soms niet toereikend zijn. Via een cochleair implantaat wordt de zenuw op een elektrische manier geprikkeld en bereiken de geluidssignalen toch nog ons brein.
Een cochleair implantaat (CI) is een toestel dat bestaat uit een geluidsprocessor, een zendspoel en een elektrode. De geluidsprocessor wordt op het hoofd of achter de oorschelp gedragen en vangt geluid op. Dit geluid wordt omgezet in een digitaal signaal dat door de zendspoel overgebracht wordt naar het implantaat dat onder de huid geplaatst wordt. Het implantaat stuurt op zijn beurt een signaal door naar de elektroden die in het slakkenhuis worden geschoven en via elektrische impulsen de werking van de trilharen nabootsen.
Copyright Cochlear Limited |
Copyright Cochlear Limited |
De werking van een CI kan je hieronder bekijken in het filmpje:
Copyright Cochlear Limited
Om in aanmerking te komen voor een cochleair implantaat, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. In het geval dit goedgekeurd wordt, kan het CI volledig terugbetaald worden via de mutualiteit. De plaatsing en fitting van het CI wordt gedaan in een gespecialiseerd CI-centrum. Als expertpartner van Cochlear zijn onze audiologen opgeleid om de juiste informatie en gepaste doorverwijzing te voorzien. Na het implanteren volgt men enkele maanden gehoorrevalidatie. Dit kan in een gespecialiseerd revalidatiecentrum en later ook bij onze logopediste.