BAHA
De term BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid. Het is dus een botverankerd hoortoestel om te horen via directe beengeleiding.
Geluid kan ons op 2 manieren bereiken: via luchtgeleiding en via beengeleiding. In normale omstandigheden horen we op deze manier: geluid wordt opgevangen door de oorschelp, wordt via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid en brengt op die manier het trommelvlies en de gehoorbeentjesketen aan het trillen. Dit is horen via luchtgeleiding. Maar geluid kan ook rechtstreeks het binnenoor bereiken en de trilharen stimuleren door het in trilling brengen van het schedelbot en het bot van de kaak. Dit is beengeleiding.
Bij een botverankerd hoortoestel wordt een kleine schroef in het rotsbeen (achter oorschelp) geïmplanteerd door de NKO-arts. Dit is een eenvoudige ingreep, vergelijkbaar met een tandimplantaat. Hierop wordt een beengeleidingstoestel geplaatst. De microfoon van het beengeleidingstoestel vangt geluid op en dit wordt door een beengeleider omgezet in mechanische trillingen. Die trillingen gaan via de schroef en de schedel naar het slakkenhuis.
Copyright Cochlear Limited |
Copyright Cochlear Limited |
Een BAHA kan in bepaalde situaties een beter alternatief zijn dan een conventioneel hoortoestel.
Wanneer een BAHA overwegen?
Bij problemen ter hoogte van de uitwendige gehoorgang of het middenoor kan het geluid niet via de normale luchtgeleiding het binnenoor bereiken. Daardoor ontstaat er een groot energieverlies met gehoordaling als gevolg. We spreken van een geleidingsslechthorendheid.
Wanneer in-het-oor- of achter-het-oor hoortoestellen niet gedragen kunnen worden, zoals bij regelmatig terugkerende looporen en/of ontstekingen, allergische reacties voor het oorstukje en ontbreken van oorschelp en/of gehoorgang, kan de NKO-arts een BAHA voorschrijven. In die gevallen gaat men gebruik maken van de “alternatieve” route via beengeleiding om het geluid naar het binnenoor te geleiden. Een andere reden om een BAHA te overwegen is Single Sided Deafness (SSD), een éénzijdige doofheid. De BAHA wordt dan gedragen op de dove kant, het geluid wordt daar opgepikt en de bottrillingen stimuleren het slakkenhuis aan het goede oor. Hierdoor hoor je wel wat er rechts en links van je gebeurd, maar komt alles wel van je ‘goede kant’.
Of u in aanmerking komt voor een BAHA systeem wordt bepaald door de NKO-arts. U kan in het hoorcentrum het systeem uittesten alvorens de ingreep te laten uitvoeren d.m.v. de SoundArc. Via de SoundArc wordt het uitwendige hoortoestel heel stevig op de schedel gedrukt om de geluidstrillingen via beengeleiding waar te nemen. Zo ervaart u de werking van het systeem en de hoorwinst. Voor heel jonge kinderen bestaat een “softband” waardoor de technologie van de BAHA kan worden gebruikt tot ze oud genoeg zijn om de schroef te laten implanteren.