02 maart 2018, 12:07
Ayesha Compernol
0

Op 3 maart is het World Hearing Day, die zich dit jaar richt op meer aandacht voor slechthorenden en gehoorverlies. Uit een recent onderzoek van EuroTrak 2017, uitgevoerd bij 4000 Belgen, blijken slechts 1 op 3 van de slechthorenden in België een hoorapparaat te dragen. De voornaamste reden hiervoor blijkt een gebrek aan informatie over het belang en nut van het dragen van een hoortoestel.

Veel slechthorenden schatten hun gehoorverlies verkeerd in en/of hebben een foutief beeld van wat er met een hoorapparaat bereikt kan worden. Er blijkt ook nog steeds een psychologische drempel te zijn, die mensen tegenhoudt een hoorcentrum binnen te stappen, zelfs na het advies van de NKO-arts. Nochtans is het belangrijk zo snel mogelijk met een hoortoestel te starten, nadat een gehoorverlies werd vastgesteld. Hoe sneller je een hoorapparaat draagt, hoe sneller je eraan went. Voor een oudere slechthorende verloopt de aanpassing aan een hoorapparaat veel moeizamer.

Uit het onderzoek blijkt nochtans 90% van de hoortoesteldragers een positief effect te ervaren op hun dagelijkse leven, zoals makkelijkere communicatie, meer sociale contacten en de mogelijkheid om opnieuw deel te nemen aan groepsactiviteiten. Opnieuw goede redenen om de aanschaf van een hoortoestel niet uit te stellen.

Niet alleen voor de slechthorende zelf, maar ook voor de sociale zekerheid zijn er voordelen bij het tijdig starten met het dragen van hoorapparaten. Het werkt kostenbesparend door het positieve effect op de werkgelegenheid en competitiviteit alsook verbetering van de algemene gezondheid van de hoortoesteldrager. Er is minder kans op depressies en een betere slaapkwaliteit. Hierdoor wordt minder beroep gedaan op andere gezondheidsdiensten.

Het kostenplaatje van een hoortoestel zorgt ook nog steeds voor obstakel. Slechts 62% van de slechthorende zonder hoortoestel heeft weet van een terugbetaling voor hoortoestellen. Betere informatieverstrekking door NKO-artsen en mutualiteiten is dus ook een noodzaak.

Uit het bovenstaande blijkt weer dat meer aandacht voor gehoorverlies zeker niet misplaatst is. Knoop het dus goed in je oren en denk er mee aan op World Hearing Day, 3 maart 2018.

Bron: Artsenkrant nr. 2520 p. 10,  gepubliceerd 1/12/2017, “Amper één slechthorende op de drie draagt een hoorapparaat”, door Vincent Claes (vertaling Veerle Caerels)