21 januari 2016, 10:20
Nancy Van Looveren
0

Genieten van een nieuwe cd, deelnemen aan groepsactiviteiten, naar de film of het toneel gaan, een goed gesprek voeren, … kortom een resem activiteiten waarin alles gebaseerd is op horen en/of gehoord worden. Voortdurend stellen we ons bloot aan geluid en geluid is alom aanwezig, kan aanstekelijk werken, kan zorgen voor een goed humeur, … maar heeft ook zo zijn negatief kantje. Dat negatieve kantje krijg je wanneer geluid lawaai wordt. Algemeen gesproken is lawaai ongewenst geluid.

Het oor is een zeer complex orgaan en de gevoelige onderdelen kunnen onder invloed van harde geluiden beschadigd raken. Omdat lawaaischade zich niet kan herstellen, is een blijvend gehoorverlies het resultaat. Het beschadigingsproces in het slakkenhuis is onomkeerbaar. Ook kan men last van oorsuizen (tinnitus) krijgen.

Om goed te kunnen blijven horen, moeten we dus luide geluidsniveaus vermijden. Het dragen van gehoorbescherming is een goede oplossing als we ons in een lawaaiige omgeving bevinden. Er zijn verschillende producten die kunnen worden gebruikt om lawaai buiten te sluiten. Tijdens concerten, in discotheken, bij het motorrijden, in industrie, bij jagen, … waar het geluidsniveau vaak onaangenaam hoog is, is het verstandig oordopjes te dragen. Bedenk: niet horen is er niet bij horen!

Wil je weten vanaf welk niveau geluid schadelijk is? Heb je vragen over oorsuizen? Wil je weten hoe je je oren best beschermd?

Kom dan naar onze infosessie in Dienstencentrum de Wimilingen.

Woensdag 18 mei 2016 om 14u: informatie over het  gehoor, gehoorschade, tinnitus, gehoorbescherming en de mogelijkheid om gehoorbescherming aan te schaffen met een korting van 15%.

Adres: Kerkplaats 5, 2160 Wommelgem