25 februari 2017, 01:30
Ayesha Compernol
0

Vandaag, op 25 februari 2017, is het wereld CI-dag en wordt 60 jaar cochleaire implantatie gevierd. Precies 60 jaar geleden konden de Franse NKO-arts Dr. Charles Eyries en ingenieur André Djourno in Parijs voor het eerst een hoorsensatie opwekken bij een dove patient. Dit gebeurde door middel van elektrische stimulatie van de gehoorzenuw tijdens een ooroperatie. De cochleaire implanten (CI’s) zoals wij ze nu kennen, werden pas ontwikkeld in de jaren ’80. Intussen zijn er wereldwijd al meer dan 400.000 mensen met een CI, waarvan 40% kinderen.

In België komt het RIZIV tussen in de terugbetaling van één cochleair implantaat, na indienen van een uitgebreid dossier en de goedkeuring van het college van geneesheren-directeurs. Bij dove kinderen tot 12 jaar kan een bilaterale implantatie van 2 CI’s terugbetaald worden.

Ongeveer 40 tot 60% van de gebruikers van een cochleair implantaat in het ene oor dragen dit in combinatie met een hoortoestel in het andere oor. In dit geval spreekt men over een bimodale aanpassing. Doordat hoortoestellen en cochleaire implantaten elk over een aparte technologie beschikken, was er tot voor kort geen communicatie mogelijk tussen beide toestellen. De geluidskwaliteit kon dus niet op elkaar afgestemd worden. Sinds kort bestaan er verschillende fabrikanten die een een bimodale oplossing voorzien. Door zowel het cochleair implantaat als het hoortoestel te voorzien van dezelfde geavanceerde en automatische technologie, is het mogelijk het audiosignaal van het ene oor naar het andere te streamen. Hierdoor reageren zowel het hoortoestel als het cochleair implantaaat op dezelfde manier en passen ze zich op een gelijkaardige wijze aan veranderde luistersituaties aan. Dit heeft een hoger luistercomfort en beter horen in rumoer tot gevolg. Ook de bestaande accessoires om bijvoorbeeld het geluid van uw gsm of televisie draadloos naar te streamen, geeft het signaal dan door naar zowel hoorapparaat als CI.

Bronnen:

http://www.onici.be/informatie/ci/wat-kost-het

http://www.cochlear.com/wps/wcm/connect/us/smartbimodal

https://www.advancedbionics.com/nl/nl/products/bimodal.html

http://www.oticon.nl/professionals/product-news/news/2015/bimodal-fittings/

http://www.opciweb.nl/nieuws/nieuws/nieuwsbericht/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=213&cHash=a6fd01a51ed767e566ad88a9381a3489