13 februari 2017, 09:07
Ayesha Compernol
0

5 tips voor een geslaagde Valentijn mét hoorapparaten

Valentijn hoort een romantische dag met jullie twee te zijn, maar als je partner veel moeite heeft om je te verstaan, is de romantiek ver zoek. Hou het gehoorverlies in je achterhoofd als je plannen maakt voor een gezellig uitje die dag. Hieronder vind je enkele tips voor een geslaagde Valentijnsdag, ondanks een verminderd gehoor.

1: Draag je hoorapparaten
Deze tip lijkt vanzelfsprekend, toch zou je ervan versteld staan hoe vaak een slechthorende het niet nodig vindt zijn of haar hoorapparaten te dragen. Misschien denk je minder aantrekkelijk te zijn met hoorapparaten in je oor, maar je partner vindt het veel aantrekkelijker om een vlot gesprek met je te kunnen voeren dan continu te moeten herhalen wat hij of zij gezegd heeft. Je partner wil graag tijd met je doorbrengen en weet waarschijnlijk wel dat je hoorapparaten draagt. Hij of zij zal er dus ook niet op letten tijdens je date, dus waarom zou je de conversatie moeilijker maken dan nodig?

2: Vermijd een rumoerige ontmoetingsplek
Drukke restaurants met een open keuken maken het moeilijker om te focussen op een gesprek door al het omgevingslawaai. Kies daarom voor een rustig restaurant of een klein cafeetje om af te spreken. Je kan het ook gezellig maken met twee door gewoon thuis te blijven, samen te koken en romantisch te dineren. Of bestel je favoriete eten, laat het thuis leveren en trek een lekkere fles wijn open!

3: Kies een hoorapparaat-vriendelijke activiteit
Wil je graag een romantische activiteit doen samen met je partner? Vraag dan wat hij of zij graag wil doen vooraleer je iets vastlegt. Wil je je partner graag verrassen? Verplaats je dan even in de akoestische wereld van een slechthorende: is er veel omgevingslawaai? Is het een moeilijke luistersituatie? Zijn er extra accessoires nodig, zoals een externe microfoon, om goed te kunnen verstaan? Geef eventueel enkele tips zodat je slechthorende partner zich erop kan voorbereiden en de nodige accessoires zeker mee neemt. Of zorg dat jij ze meeneemt als je de verrassing niet op voorhand wil verklappen.

4: Hou overbodige personen uit de buurt
Hoe minder mensen er aanwezig zijn, hoe minder omgevingsgeluid er is. Valentijnsdag vier je met je partner, niet met een hoop andere personen. Maak er een rustige, simpele dag van met jullie tweetjes. Ontbijt in bed, een wandeling in een rustig park of een gezellige babbel in de zetel.

5: Respecteer elkaar
Een gezonde en gelukkige relatie valt en staat met communicatie. Op Valentijndsdag wordt je eraan herinnerd je partner te appreciëren voor wie hij of zij is. Respecteer de moeilijkheden die hij of zij ervaart door het gehoorverlies en hou er zoveel mogelijk rekening mee, ook op Valentijnsdag.

Bron: Cupid’s tips for a healthy hearing Valentine’s, Day, Contributed by Lauren Clason, staff writer, Healthy Hearing | Monday, February 9th, 2015 (www.healthyhearing.com/report/52378-Cupid-s-tips-for-a-healthy-hearing-valentine-s-day)