BAHA

Een BAHA of bone anchored hearing aid is een beengeleidingstoestel dat gebruikt wordt bij mensen met een geleidingsgehoorverlies.

Home ยป BAHA

BAHA

De term BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid. Het is dus een botverankerd hoortoestel om te horen via directe beengeleiding.

Geluid kan ons op 2 manieren bereiken: via luchtgeleiding en via beengeleiding. In normale omstandigheden wordt het geluid opgevangen door de oorschelp, via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid en brengt het op die manier het trommelvlies en de gehoorbeentjesketen aan het trillen. Dit is horen via luchtgeleiding. Maar geluid kan ook rechtstreeks het binnenoor bereiken en stimuleren door het in trilling brengen van het schedelbot en het bot van de kaak. Dit is beengeleiding.

BIj een botverankerd hoortoestel wordt een kleine schroef in het rotsbeen (bot achter oorschelp) geplaatst door NKO-arts. Hierop wordt een beengeleidingstoestel geklikt. De microfoon vangt het beengeleidingstoestel vangt geluid op en dit wordt door een beengeleider omgezet in trillingen. Die trillingen gaan via de schroef de schedel laten trillen en brengen zo het geluid over aan het slakkenhuis.

Een BAHA kan in bepaalde situaties een beter alternatief zijn dan een conventioneel hoortoestel.

We werken steeds op afspraak (telefonisch of online), bekijk onze gedragsregels omtrent COVID. Check ook onze vacatures!